Copyright © 2011 - 2014 Mustache Media | Webbureau te Harderwijk . Home . Over Ons . Diensten . Werk . Artikelen . Contact . Partners

Affiliate Programma

Wat is Affiliate Marketing?

Affiliate Marketing is een vorm van internetmarketing die door bedrijven wordt ingezet. Adverteerders belonen hun partners voor de gegenereerde verkopen of leads die de affiliate heeft aangeleverd. Affiliate Marketing is een goede vorm om jouw product te verspreiden onder verschillende doelgroepen. Je stelt andere websites instaat om betere content aan te bieden, en jij hebt de kans om meer omzet te genereren.

[toc]

 

Affiliate programma

Affiliate Marketing wordt voornamelijk door bedrijven ingezet als extra verkoop – kanaal, maar men kan ook gebruik maken van een affiliate programma. Een affiliate programma bestaat uit drie partijen: de adverteerders, de uitgevers en affiliate netwerken.

Om geld met je website te verdienen kan je een webshop maken, maar wellicht wil je geen producten verkopen of heb je daar helemaal geen tijd voor. Dan is een affiliate programma een goed alternatief. Met een affiliate programma kan je producten van andere verkopen en hier een bepaald marge over verdienen. Bijna elke grote webshop biedt deze diensten aan, daarnaast zijn er ook een paar partijen waarbij je je kan aansluiten om zo weer producten te promoten van websites die niet een eigen partner programma hebben.

Een paar van deze partijen zijn: Daisycon, TradeTracker, Zanox en Tradedoubler, er zijn natuurlijk meer partijen die dit aanbieden..

Een grote webshop die hun eigen partner programma heeft is bijvoorbeeld BOL.com: BOL.com Partnerprogramma

Affiliate adverteerders

De adverteerder is de partij die de producten en diensten op het internet aanbiedt. De adverteerder heeft promotiemateriaal of tools voor de affiliate, dit zijn bijvoorbeeld bewegende banners, tekstlinks of formulieren. De adverteerder bepaalt vooraf bij elke actie wat de vergoeding is.

Affiliate uitgevers

Heb jij een website waar jij producten wilt aanbieden van een andere website? Dan ben jij de affiliate. Affiliates gebruken het promotiemateriaal dat de adverteerders ter beschikking hebben gesteld. Affiliates proberen op die manier bezoekers van hun eigen website naar de website van de adverteerder te sturen. Wanneer er een conversie heeft plaatsgevonden op de website van de adverteerder ontvangt de affiliate de vooraf afgesproken vergoeding van deze actie.

Affiliate netwerken

Een affiliate-netwerk is de schakel tussen de adverteerders en de affiliates. Affiliate-netwerken zorgen voor een juiste afhandeling van de betalingen aan de affiliates en het doormeten van geplaatste verkopen en leads in hun software. Affiliate-netwerken maken het mogelijk voor affiliates om meerdere adverteerders te promoten binnen een speciaal hiervoor gemaakte interface. Bij bijvoorbeeld BOL.com is deze interface door hunzelf ontwikkeld, hier kan dan ook alleen gebruik worden gemaakt van het promotiemateriaal dat BOL.com aanbiedt.

 

Vergoeding

Het grote voordeel van Affiliate marketing is dat het is gebaseerd op het principe No Cure No Pay, een affiliate wordt dus slechts betaald als er een conversie heeft plaatsgevonden via het door zijn geplaatste promotiemateriaal. De affiliate heeft dus geen goederen in te kopen en dus geen investering te maken. De adverteerder hoeft geen extra kosten te steken in het verspreiden van het product (wat natuurlijk wel altijd slim is om te blijven doen). Er zijn verschillende structuren hoe de vergoeding in zijn werk gaat: PPC, PPL, PPS en PPV.

PPC (Pay Per Click)

PPC staat los van het aantal gegenereerde verkopen of leads, er wordt namelijk een vast bedrag (vaak een paar cent) uitgekeerd per klik op het promotiemateriaal. De afkorting eCPC staat voor de effectieve cost per click. De eCPC wordt berekend aan de hand van de gemiddelde opbrengst of uitgave per geleverde of ontvangen bezoeker.

PPL (Pay Per Lead)

PPL is een leadvergoeding die wordt uitgekeerd wanneer een bezoeker via de affiliate contact opneemt met de adverteerder door bijvoorbeeld een formulier in te vullen. Vaak worden leadvergoedingen uitgekeerd bij de promotie van diensten die niet direct via internet verkocht worden.

PPS (Pay Per Sale)

Bij PPS wordt een vergoeding betaald zodra de bezoeker via de affiliate voor directe omzet zorgt. In de praktijk is dat vaak een verkoop van een product aan de bezoeker. De adverteerder kan als vergoeding een percentage van het verkoopbedrag uitkeren aan de affiliate.

PPV (Pay Per View)

PPV is de minst voorkomende vergoeding, er wordt een vergoeding uitgekeerd aan de affiliate per keer dat de advertentie bekeken is.

 

Voorbeeld

Er zijn verschillende websites die gebruik maken van een Affiliate Programma. Soms is dit goed herkenbaar en soms wat minder goed. Tegenwoordig maken internet ondernemers steeds meer gebruik van niche websites, dit wil zeggen dat ze een website inrichten op een specifiek onderwerp. Ze kunnen de website aan een affiliate programma koppelen en op die manier proberen producten aan hun bezoekers te verkopen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de website MNM Top 50. MNM is een radiostation in België, dit radiostation dat te vergelijken is met Radio 538 draait elke week een Top 50. Veel Belgen zoeken op het internet naar deze top 50 en kunnen dan uitkomen bij de website van MNM Top 50, ze kunnen hier de top 50 van de huidige week bekijken maar ook de top 50 van voorgaande weken. Naast elk nummer die in de Top 50 voorkomt is een button naar iTunes geplaatst. De bezoeker kan hierop klikken om het nummer in Itunes aan te schaffen. Zodra dit gebeurd ontvangt de website MNM Top 50 een vergoeding. De bezoekers van de website hebben dit niet direct door, wat ook niet erg is. De website biedt aan waar de bezoeker naar opzoek is en de website verdient daar wat aan.

Wil jij ook geld verdienen met je website? Neem dan contact met ons op, wij kunnen je helpen om je idee uit te werken.