Van Mindmap naar Sitemap
De ontwikkeling van Mindmap naar Sitemap in drie stappen
Bij het ontwikkelen van een website moet rekening gehouden worden met de wensen van de klant, maar er moet ook rekening gehouden worden met de effectiviteit van een website. Hier moet een goede balans in gevonden worden. Door middel van de methode ‘Van Mindmap naar Sitemap’ wordt gewerkt aan een goede balans tussen deze twee factoren. Mindmapping is een methode die veel gebruikt wordt om creatieve processen te ondersteunen. Er wordt een centraal thema opgesteld (in dit geval uw project), waarbij associaties opgesteld worden.
De stappen die Mustache Media in deze werkwijze neemt, worden binnen deze post verder toegelicht. Om te beginnen zijn de volgende benodigdheden van essentieel belang:
- De mannen van Mustache Media;
- De wensen en ideeën van de klant;
- Een flinke lading Post-its;
- Een paar bakken koffie of een paar biertjes (afhankelijk het tijdstip).
Stap 1: Het centrale thema en de associaties opstellen
In deze eerste stap zullen de Post-its veelvuldig gebruikt worden. De mannen van Mustache Media zullen u de hemd van het lijf vragen (natuurlijk in de figuurlijke zin!) betreft uw project, uw doel, uw wensen en uw voorkeuren. Ook zullen wij onze expertise gebruiken om onze mening te laten horen. Samen stellen wij dan ook associaties en steekwoorden op, waardoor beide partijen een goed beeld krijgen van het project. Wij noteren individuele steekwoorden op een Post-it en plakken deze op in de vorm van een mindmap. De eerste stap zal nog enigzins chaotisch lijken, maar daar gaan we in stap 2 aan werken!
Stap 2: Het ordenen van de steekwoorden-chaos
In de eerste stap zijn, als het goed is, een heleboel steekwoorden voorbij gekomen die representatief zijn voor het project. Nu is het dan ook tijd om orde in de chaos te scheppen. Nu is het tijd om de steekwoorden te categoriseren. De steekwoorden worden in groepen ingedeeld. Zo kunnen de groepen ingedeeld worden in de onderwerpen structuur, design, content of bijvoorbeeld de toegankelijkheid. Op deze manier wordt een overzicht gemaakt, waarbij alle onderwerpen en associaties snel en overzichtelijk te zien zijn.
Stap 3: Taadaa… Een Sitemap!
Nou ja.. nog niet helemaal. De laatste stap is het ontwikkelen van de daadwerkelijke sitemap. De sitemap is eigenlijk een pagina waarin alle links van een website staan. In het geval van de ‘Mindmap naar Sitemap’ gaat het om een offline sitemap. Op deze manier wordt een overzichtelijke structuur voor de website ontwikkeld. De sitemap is een belangrijk onderdeel, omdat dit naast de gebruiksvriendelijkheid van een website ook belangrijk is voor de vindbaarheid van de website. Zoekmachines als google gebruiken de sitemap om de website makkelijker te indexeren. Hierbij gebruiken wij onderwerpen die genoemd zijn tijdens het mindmappen en maken hier, samen met u, een gestructureerd overzicht van. Op deze manier bepalen wij de structuur van het menu en de structuur van verschillende achterliggende pagina’s.
Zo ging de laatste mindmap sessie er aan toe!
Conclusie
Het mindmappen is een geweldige tool om samen met de klant een project goed van start te laten gaan. Het is een manier waarbij samenwerking, creativiteit en expertise van beide kanten hand in hand gaan. Er wordt samen gewerkt aan een ‘Mustache’ en het mindmappen is hierbij een belangrijke eerste stap. Het zorgt namelijk voor een creatieve vertaalslag van idee naar concept en ook meteen naar het uiteindelijke resultaat.